Jadalnia w wiosennym stylu

15.05.2017

Obrusy i serwetki

Obrus na ogół nadaje charakter całej aranżacji. Białe obrusy są odpowiednie na eleganckie przyjęcia, te wzorzyste częściej widuje się w mniej zobowiązujących sytuacjach. Wiosną warto postawić na obrusy haftowane w kwiaty lub ptaki. Jeśli jednak jesteśmy fanami klasyki, użyjmy obrusów gładkich, o delikatnych pastelowych kolorach. Niezależnie od tego, na jaki się zdecydujemy najważniejsze, aby był czysty i uprasowany. Wybierając serwetki najlepiej wybrać te najbardziej eleganckie, czyli płócienne. Powinny być dobrane względem koloru i wzoru do obrusa. Jeżeli zdecydowałeś się na gładki obrus, nie ma problemu – masz całkowitą dowolność w wyborze serwetek. Pamiętaj jednak, że najlepiej prezentują się takie, które będą delikatnie kontrastowały z obrusem. W przypadku, jeżeli obrus jest wzorzysty lub kolorowy wybierz serwetki w zgaszonych, ale kojarzących się z wiosną barwach. Możesz dopasować ich kolor, np. do przeszyć obrusu. Układając serwetkę na stole należy pamiętać, że leży ona zawsze po lewej stronie nakrycia. Jeżeli nie dysponujemy wystarczająco dużym stołem, serwetę zwiniętą w rulon można położyć na talerzu.

Wiosenna zastawa stołowa

Najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch zastaw stołowych – jednej eleganckiej, wykorzystywanej podczas przyjęć, drugiej codziennej, zdobionej np. wzorem roślinnym. Zastaw stołowa to niw tylko talerze i miski. Warto zakupić również filiżanki i dzbanek, które posłużą do serwowania kawy lub herbaty. Wiosnę na nasz stół przyniosą filiżanki zdobione motywem drobnych róż lub dorodnych kwiatów lawendy. Uroczo