Jak dobrze wybrać porcelanę

15.05.2017

Forma i kolor

Wybierając zastawę stołową, pierwszym, nad czym musimy się zastanowić jest jej forma. Możemy postawić na klasyczne wzornictwo lub na nowoczesną, nieco fikuśną formę. W tym wypadku wiele zależy od stylu naszej kuchni oraz jadalni. Idealne rozwiązaniem jest taki wybór serwisu, który będzie harmonizował z aranżacją tych pomieszczeń. Smakosze i ludzie uwielbiający gotować, powinni również pamiętać, że serwis jest jedynie oprawą dla podanego posiłku, dlatego nie powinien dominować formą nad tym, co zamierzamy w nim podawać. Kolejną ważną kwestią jest kolor zastawy.  Najpopularniejsza i jednocześnie najbardziej praktyczną jest zastawa biała. Biały kolor wygląda czysto, a serwowane na jego tle potrawy, niezwykle elegancko. Ponadto kolor biały jest najbardziej uniwersalny. Zastawę można komponować z różnymi typami aranżacji i kompozycją dodatków. Ciekawym elementem białej zastawy są grawer i żłobienia.

Użyteczność i rodzaje porcelany

Kupując porcelanę należy wziąć pod uwagę to, czy można używać jej w kuchenkach mikrofalowym oraz myć w zmywarce. Na wszystkich wybranych produktach powinna znajdować się adnotacja, która informuje czy jest to możliwe. Wybierając porcelanę warto również zwrócić uwagę na jej rodzaj. Możemy wybrać ceramikę zwykłą, zazwyczaj tańszą lub kostną. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup zastawy stołowej wykonanej z wysokiej jakości, wzmocnionej porcelany. Warto również wspomnieć, aby podczas zakupów unikać naczyń lekkich o grubych ściankach. Oznacza to, że materiał, z którego są wykonane jest porowaty, a co za tym idzie mniej wytrzymały.