Herbaciana elegancja, czyli jak i w czym pić herbatę

06.06.2017

W czym należy pić herbatę?

Chociaż na co dzień nie zastanawiamy się nad tym, w czym wypić herbatę i zwykle sięgamy po ulubiony kubek, to jednak odpowiednim naczyniem dla tego napoju jest filiżanka. Obecnie filiżanki do herbaty mogą mieć różne rozmiary, kształty i zdobienia. Naczynie jest bardzo istotnym elementem całego herbacianego rytuału. Najlepiej sprawdzi się filiżanka wykonana z delikatnej porcelany o kształcie lekko pękatym, rozszerzającym się ku górze. Powinny być podawane wraz ze spodkiem, na którym będzie można położyć łyżeczkę. Popijając napój z filiżanki, powinniśmy ją trzymać za uszko, nie obejmujemy naczynia całą dłonią, ewentualnie możemy nieco podtrzymywać. Oczywiście nie należy pić herbaty z łyżeczką w środku filiżanki.

Przed rozlaniem herbaty do filiżanek należy ją zaparzać w czajniczku z podgrzewaczem. W ten sposób napój nie straci odpowiedniej temperatury. Czajniczek powinien być wyposażony w sitko, dzięki czemu do filiżanki nie przedostają się fusy. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w cukiernicę. Ewentualnie można zaopatrzyć się w dzbanek na mleko lub miód. Wielu producentów naczyń ceramicznych oferuje całe zestawy herbaciane. Jeśli cenimy sobie rytuał picia herbaty, warto zastanowić się nad takim kompleksowym rozwiązaniem.

Dodatki do herbaty

Najpopularniejszym dodatkiem do herbaty jest oczywiście cukier. Cukier powinien znajdować się w cukiernicy, w której umieszczamy również łyżeczkę do nasypywania. Jeśli podajemy cukier w kostkach, nie możemy zapomnieć o szczypcach do nakładania. Herbata może być słodzona również miodem, różnorodnymi sokami lub konfiturami. Można je podawać na spodeczkach lub z małych miseczkach wraz z łyżeczkami do nabierania.

Do herbaty bardzo często podaje się również cytrynę. Plasterki owocu z wetkniętą weń wykałaczką można ułożyć na spodku. Popularnym dodatkiem do herbaty jest również mleko, podawane w niewielkim dzbanuszku.