Jak skompletować zastawę stołową

15.05.2017

Najważniejsze elementy: talerze i miski

Zastawa codzienna powinna zawierać różnego rodzaju talerze i miski. Zwróćmy uwagę czy w zestawie są talerze głębokie, odpowiednie do serwowania zup, duże do drugiego dania, mniejsze, na których podawać można przystawki. Niektóre serwisy składają się również z praktycznych flaczarek. Serwisy obiadowe można kupić w zestawach przeznaczonych dla 6, 12 lub 24 osób. Jeżeli nie chcemy zdecydować się na pełen zestaw jego elementy możemy kupić również oddzielnie. Ważne, aby wybierać wtedy jeden rodzaj talerzy od danego producenta, tak żeby stworzy spójną całość. Jeżeli zdecydujemy się na jednokolorowe talerze o regularnym kształcie, łatwiej będzie nam dobrać do nich miski od innego producenta.

Inne elementy zastawy stołowej

W zależności od tego jak często przyjmujemy gości, możemy rozbudować zastawę o dalsze elementy. Serwis stołowy może zawierać również wazy, sosjerki, patery, maselniczki, karafki, naczynia na przyprawy. Warto uzupełnić go również w odpowiednio dopasowany do całości serwis kawowy. Pięknie podana kawa i deser będą świetnym dopełnieniem każdego przyjęcia. Dobrze jeśli do serwisu kawowego dopasowane są również niewielkie talerzyki, na których możemy serwować ciasto lub inne desery. Elegancki zestaw stołowy będzie pięknym tłem dla przygotowanego przez nas jedzenia.