Jak skomponować dekorację stołową

15.05.2017

wybór kwiatów i zastawy stołowej.

Po pierwsze eleganckie nakrycie stołu

Nakrywanie stołu podlega zasadom savoir vivre. Odpowiednio przygotowany stół będzie piękną ozdobą pokoju jadalnianego. Pierwszym elementem, który należy wybrać jest obrus. Jednolity obrus sprawdzi się w przypadku jeśli dysponujemy zdobną, wzorzysta porcelaną. Jeżeli jednak stawiamy na białą zastawą warto wybrać kolorowy obrus. Następnie układamy zastawę stołową w następującej kolejności – duży talerz, na nim głęboko talerz do zupy. Zastawa powinna być ona ok. 2 cm od krawędzi stołu. Sztućce układamy w takiej kolejności, w jakiej będą używane, pamiętając, że z lewej story powinny znaleźć się widelce, a z prawej łyżki i noże. Nad talerzami układamy sztućce do deserów Serwetki są nie tylko elementem użytkowym, ale mają również ozdabiać stół. Materiał serwetki powinien być zbliżony do tego, z którego zrobiony jest obrus.

Po drugie dekoracje

Aby nasz stół prezentował się stylowo, warto wykorzystać jeszcze kilka trików aranżacyjnych. Układając serwetki można bawić się zarówno formą, jak i kolorem. Ciekawie złożone serwetki dodają świeżego wyglądu i stanowią praktyczny element nakrycia stołu. Jeżeli organizujemy przyjęcie z większą liczbą gości, warto przygotować etykietki z imionami. Forma etykietek powinna korespondować z pozostałymi elementami. Wieczorne przyjęcia można odbywać przy świetle świec, które nadadzą romantycznego charakteru spotkaniu. Najpiękniejszą ozdobą stołu są oczywiście kwiaty. Nie muszą być to ogromne bukiety – kompozycja zależy tylko od naszej wyobraźni.