Kubek, filiżanka, a może szklanka ? w czym pić kawę?

06.06.2017

Sposoby podawania kawy

Dla wielu osób picie kawy to codzienny rytuał. Na całym świecie jest ona przygotowywana na wiele różnorodnych sposobów. Przykładowo w Turcji bardzo mocną, czarną kawę pije się w specjalnej dżezwie. Na Dominikanie pijana jest mocna, ale bardzo słodka kawa w niewielkiej filiżance. W Ameryce — wręcz przeciwnie — pija się słabą kawę z mlekiem w jak największym kubku. A w Polsce? Możemy cieszyć się różnymi sposobami podawania tego energetycznego i aromatycznego napoju.

  • Espresso

To niewielkich rozmiarów napój, ale bardzo aromatyczny i mocny. Filiżanki do kawy espresso są malutkie, ale najczęściej bardzo gustowne. Smak tej kawy zależy od stopnia zmielenia ziaren, temperatury wody oraz czasu filtracji.

  • Macchiato

Ten rodzaj kawy powstaje na bazie espresso po dodaniu gorącej pianki mlecznej. To jeden z ulubionych napojów na południu Europy. Filiżanki do kawy macchiato są również filigranowych rozmiarów.

  • Caffe latte

Caffe latte powstaje z mocnego espresso, do którego dodaje się większą ilość ciepłego, spienionego mleka (stosunek mleka do kawy 3:1). Tę kawę należy pić w specjalnej, wysokiej szklance z małym uszkiem.

  • Cappuccino

Procedura tworzenia cappuccino jest podobna jak w przypadku latte. Do ciepłego i spienionego mleka dodajemy kawę espresso. Kawa podawana jest w klasycznej filiżance (120 ml lub 170 ml). Dla lepszego smaku i dodatkowego efektu wizualnego delikatną piankę cappuccino można posypać np. wiórkami czekolady lub cynamonem.

  • Caffe mocha

To caffe latte w efektywnej, wysokiej szklance z dodatkiem mlecznej lub gorzkiej czekolady, spienionego mleka i bitej śmietany. To kawa i deser w jednym!

  • Caffe americano

Chociaż nazwa jednoznacznie sugeruje Amerykę, to jednak caffe americano pita jest niemal codziennie w niejednym polskim domu. To kawa z dodatkiem cukru i mleka pita w klasycznym kubku. Jest niezbyt mocna, słodka i mleczna — idealna na rozpoczęcie energicznego dnia.